Este nevoie de numele edificiul şi de ţara în care se află pentru a obţine punctul pus în joc!
Pentru a trimite comentariul tău, dă click aici!
Didu' a dat răspunsul corect în cel mai scurt timp! Ai câştigat 1 punct!
Parcă o populaţie de titani ar fi încercat să ridice un templu din bolovani uriaşi, dar nu l-ar fi terminat. Dolmenele au rămas acum, în peisajul sumbru din comitatul Wiltshire, în sudul Angliei, la 12 kilometri nord de oraşul Salisbury, ca o horă împietrită, iniţiatică, ghicitoare eternă pentru vizitatorii cărora le scapă înţelesul straniului edificiu. Un lucru e sigur: Stonehenge, cum se numeşte monumentul, este cea mai importantă construcţie preistorică din Europa.
Arheologii afirmă că ştiu câte ceva despre semnificaţia aparent misterioaselor pietre. Cu aproape 5 000 de ani în urmă, oamenii de la sfârşitul neoliticului au aşezat aici nişte blocuri uriaşe, într-un cerc cu diametrul de 113 metri. Inelul de piatră este înconjurat de şanţuri paralele, iar intrarea este marcată de lespezi grele. Poate fi vorba, în intenţia constructorilor, despre delimitarea unei zone sacre ori poate a unui loc ritual de întâlnire. De asemenea, este posibil ca inelul de piatră să fi fost un altar închinat Soarelui, aşa cum se întâlneşte în multe alte culturi primitive care îl considerau creatorul vieţii.
O mie de ani mai târziu, la începutul Epocii Bronzului probabil, au fost aduşi primii monoliţi, blocuri lungi, prismatice, de gresie, câtărind cam 26 de tone fiecare. A fost construit un inel de stâlpi din piatră, care aveau aproximativ 4,5 metri înălţime, uniţi în partea superioară cu lespezi orizontale. De-a lungul secolelor, tot mai mulţi monoliţi au fost plasaţi în cercul de piatră, iar prin secolele al XVII-lea sau al XVI-lea î.Hr. a fost ridicat şi un templu. Aceasta este istoria pe care o acreditează arheologii, bazându-se pe studierea ruinelor şi pe simulări pe calculator.
În forma sa completă - la un moment dat -, Stonehenge consta în două inele de piatră, cel exterior, deja menţionat, şi unul interior, mai mic. Şi mai spre centru, se aflau cinci "porţi" dispuse în formă de potcoavă. Porţile erau alcătuite din câte trei pietre, tăiate din bucăţi mai mari de stâncă, aşa-numiţii trilithoni, care ieşeau în evidenţă deasupra întregului ansamblu, putând fi văzute şi astăzi. Chiar în centru era plasată o singură piatră, cea mai mare, o "piatră-altar", împresurată de multe pietre mai mici, dispuse în semicerc. Probabil, edificiul se raporta nu numai la Soare, ci şi la alte corpuri cereşti.
Cele mai multe dintre pietrele folosite trebuie să fi provenit de la o distanţă apreciabilă de Stonehenge. Cercetările geologice demonstrează că ele au fost aduse tocmai din Munţii Prescelly şi din Pembrokeshire (vestul Ţării Galilor), deci de la o distanţă de circa 300 de kilometri. Bucăţile de rocă, lungi de câte 10 metri, au fost probabil trase pe trunchiuri de copac până la apă şi încărcate apoi pe plute - este posbil să se fi folosit râul Avon, din apropiere de Stonehenge. Pentru a rezolva problema plasării lespezilor-acoperiş peste pietrele verticale, constructorii se vor fi folosit de schele de lemn şi de o metodă specială de ridicare.
Istoria cercului de la Stonehenge a început să fie studiată abia prin secolul al XVII-lea, ceea ce spune multe despre puterea "pietrelor suspendate". Atunci, arheologul John Aubrey a descoperit 56 de morminte, conţinând oseminte umane şi resturi carbonizate, îngropate în spaţiul dintre cerc şi şanţuri. Este neclar până în ziua de azi cine a fost îngropat acolo şi la fel de neclare rămân multe alte aspecte legate de templul de piatră. Dintre cele aproximativ o mie de edificii monolitice descoperite în Europa, care au rezistat vremii: cercuri de piatră, menhire şi dolmene, Stonehenge rămâne, fără îndoială, cel mai misterios.
4 comentarii:
Stonehenge - Wiltshire - Marea Britanie
Stonehenge, Anglia
Stonehenge - Wiltshire - Marea Britanie
Stonehenge, Anglia
Trimiteți un comentariu