luni, 29 noiembrie 2010

Sunt un om liber

Când însuşi glasul gândurilor tace, aţintesc privirea lumii în Sufletul Omului. Astăzi vreau să descătuşez Universul! Adevărata esenţă a libertăţii stă în libertatea lăuntrică, aceea pe care doar noi înşine o putem face posibilă. Brice Parain spunea: "Mai întâi fii liber, apoi cere libertatea!" Ea este o stare pe care divinitatea ne-a aşezat-o pe pânza tăcută a sufletului, nouă rămânându-ne doar să o trăim. Este singura valoare care a ales să stea în noi fără să îmbrăţişeze şi alte valori. De ce? Tocmai pentru a ne face să simţim că ea este o opţiune a inimii. Petre Ţuţea asemăna libertatea cu o frânghie agăţată de undeva de sus. Te poţi urca pe ea la cer, participând la actul mântuirii tale creştine, sau poţi să cobori în întuneric.
Libertatea înseamnă, cred, statornicia cugetului în disiparea inimii. Este puterea de “a da voie” firii; este pur şi simplu riscul de a fi Om!
Simplul fapt că îmi permit să spun “cred”, că îmi permit să vă mărturisesc libertatea mea, mă face aidoma unui zbor fără margini, zbor care dă fiorul vieţii! Nu o copiază pentru că libertatea mea nu rivalizează cu realitatea, ci cu Dumnezeu.
Adolescenţa stă sub semnul visurilor şi al ambiţiilor, iar pentru mine, adolescenţa înseamnă prezent: fiecare clipă trăită cu patimă şi înflăcărare! Nu aş îndrăzni să ating nici cu gândul un univers fără libera simţire, poate că nici măcar visul nu poate visa până-ntr-acolo...
Simt că societatea ne-a scăldat într-o lumină zgrumţuroasă care mimează descătuşarea şi ne îngrădeşte, ne fură libertatea. Ne maturizăm prea repede, iubim prea puţin, îmbătrânim înainte de vreme şi nu învăţăm nimic despre Omul Frumos! Iluzia libertăţii ne micşorează idealurile, ne goleşte de esenţă şi ne limitează, în timp ce noi, oamenii, suntem plini de lumină, însă ne e teamă să strălucim! Deseori ne întrebăm: cine sunt eu să îndrăznesc să am libertate deplină, să fiu minunat şi fabulos? Dar cine eşti tu să nu fi aşa?...’’Tu eşti un copil al Lui Dumnezeu, iar să-ţi ascunzi lumina nu foloseşte deloc lumii.”
Rembrandt nu a călătorit niciodată, dar pe acest Ulise sedentar pictura l-a dus unde nu-l putea duce nicio corabie! Dacă omul modern şi-ar lăsa sufletul călăuzit de libertate, ar ajunge să se simtă întotdeauna împlinit cu alegerile sale. Totodată, Universul şi-ar alege, pentru omenire, fără nicio ezitare, Eternitatea! Spun asta pentru că libertatea este valoarea care ne menţine spiritul treaz, este valoarea care nu îmbătrâneşte niciodată!
Pentru mine, să fii liber nu înseamnă să nu ai un stăpân, înseamnă să fii propriul tău stăpân! Zi de zi ne supunem regulilor, ne supunem timpului, respectăm lumina răsăritului, întunericul asfinţitului, cuvintele mamei şi ne lăsăm crescuţi de poeţi al căror chip nu-l vom cunoaşte poate niciodată. Toate astea nu îngrădesc cu nimic libertatea noastră, ea vine de aici, din inimă! De câte ori libertatea se întâmplă într-o conştiinţă, din interior ea se simte ca o alegere, iar din exterior ca iubire!
Un Univers descătuşat este acela care nu taie aripi, nu curmă aspiraţii, un Univers care permite orice, şi nu oricui, ci fiecăruia!... Aminteşte-ţi că pentru a fi liber trebuie să dai voie libertăţii să te stăpânească!

(ANDRA SOCEANU)

11 comentarii:

Mircea Vladut spunea...

Imi place foarte mult articolul si modul tau de a privi viata si mai ales libertatea (bunul nostru cel mai de pret, care se afla in interiorul nostru). Cred ca la asta se referea Isus cand a spus ca libertatea adevarata se gaseste in credinta.

DoarATAT spunea...

Bună Ziua !
Sunteţi ... minunaţi !
~
Pe 100 Ro, v-am dat două comentarii la acest articol !
Aici "aduc" problematica: impedimente !

Principalul impediment UMAN îl constituie: HRANA !!!
(mă refer la cea "carnală", de supravieţuire trupească !)

Prin HRANĂ ... devenim MANIPULABILI !
~
Jasmuheen ... propune !
Cine o crede ?

Restul ÎNGRĂDIRILOR ... "vin ... de la sine" !!!
~
Cornelius, :)

Alexa spunea...

Bogdan, n-am mai intrat de ceva timp pe blogul tau tocmai pentru ca a trecut destul de mult de cand n-ai mai venit cu nimic nou. Acum, vazand sondajul si mai ales rezultatul lui, vreau sa-ti spun ca m-am cam intristat. Cred ca nu numai eu, dar si multi alti fosti concurenti, ar vrea foarte mult sa reiei "Recunosti sau nu" doar ca nu au avut ocazia sa-si exprime parerea. Eu ti-as propune sa redeschizi poll-ul macar pentru o luna, astfel incat sa dai sansa mai multor persoane sa-si exprime parerea si sa ai si niste rezultate relevante. Merci!

Lory spunea...

Ce faci, mai baiete? 2 luni nu dai niciun semn de viata si acum, in cateva zile, hotarasti sa inchizi un concurs! Pe noi, cei 22 de participanti, n-ai de gand sa ne intrebi de sanatate? Eu, de pilda, de-abia asteptam sa reiei concursul, mai ales ca ne-ai lasat cu ochii in soare atata timp. Mai stii ca pe vremuri promiteai si premii? Sper sa ne scoti neuronii din amorteala cat mai repede!!!

Bogdan Fălcescu spunea...

@Alexa: Dragă Alexa, părerea ta mi se pare deopotrivă legitimă şi de bun-simţ. Îmi fac mea culpa pentru că bucată bună de timp, am "renunţat" la concurs din motive obiective legate de timp... Însă, acum văd că şi tu şi Lory sunteţi "indignate" de rezultatul poll-ului. După cum bine ai văzut, clasamentul l-am lăsat acolo tocmai din dorinţa de a relua cândva concursul, atunci când am şi eu mai mult timp liber şi când vă manifestaţi şi voi dorinţa de a-l relua. În consecinţă, declar POLL-ul deschis pentru încă 2 săptămâni!

Bogdan Fălcescu spunea...

@Lory: Nu e cazul să fii aşa de acidă în exprimare pentru că, personal, nu ţi-am greşit cu nimic. În plus, nu am hotărât să închid concursul, ci am făcut un simplu sondaj, ca să ştiu ce părere au cititorii blog-ului meu. O să reiau concursul în cazul în care din poll reiese această dorinţă a voastră. Mai aveţi încă 2 săptămâni timp să votaţi!

Gaby spunea...

Desi nu am reusit sa ocup un loc pe podium, am participat cu mare placere la concursul initiat de tine si sper sa pot participa si in continuare. Ma bucur ca si alti concurenti si-au exprimat opinia favorabila continuarii concursului. Pe curand.

laur1985 spunea...

Salut!

As fi interesat sa cumpar 2 articole pe blogul/siteul tau. Articolele vor arata ca primele doua de pe www.blogreflex.ro (cele legate de Pariuri-x). Articolele vor fi facute de mine si vor contine patru linkuri (trei intr-un articol, unul in al doilea articol). Daca esti interesat/a astept un mail la adresa laur_rapidistul@yahoo.com cu adresa blogului si un pret la care a-ti fi de acord sa le postati.

O zi buna!

Lory spunea...

La multi ani! in noul an si la cat mai multe intrebari interesante in concursul tau. Am asteptat si am asteptat si am tot asteptat sa reiei concursul...dar fara succes. Recunosc ca am fost cam acida ultima data, dar mi-ar placea sa te implici mai mult, mai ales ca sunt atatea persoane care doresc reluarea concursului. Toate cele bune in 2011 si astept cu nerabdare prima intrebare.

DoarATAT spunea...

Da ! Acum observ că am comentat şi aici, în 2 decembrie 2010.
Deşi am fost în "Temă", nu ne-aţi băgat în seamă, nici pe mine, nici pe domnul Mircea Vladut.
Aţi răspuns însă ... la apelări către Concurs.
Aţi reluat această Temă, în plină campanie de postări Concurs. Eu, iată, nu sunt indiferent, deşi poate, puţin cam "expeditiv".
Pentru a mă face un picuţ mai mult înţeles, vă rog să meditaţi:
Oare comentariul încadrat în "tema" unei Postări, nu trebuie măcar încurajat ? Eu consider că orice comentariu (dacă este de bun simţ, civilizat şi ... nu prea lung !) face parte din acel articol la care a fost făcut. Dacă este sau nu pe "Tema articolului", depinde de însăşi cel care îl face. Poate fi un salut de "bun găsit", poate fi "orice", însă, desigur, poate fi doar DUPĂ Moderare !
Însă - eu cred că merită - dacă tot este un comentariu pe "Temă", susţineţi-l prin re-participarea dumneavoastră ! Vă repet părerea mea: comentariile FAC PARTE din articol ! Sunt participările la articol, ale cititorilor ACELUI articol.
Vă Mulţumesc frumos !
~
Cornelius, :)

DoarATAT spunea...

La Mulţi Ani !

Cu Sănătate, Iubire, Armonie şi Pace în Suflete, alături de cei dragi !
Doamne ajută ! Amin.
~
Cornelius, :)