joi, 17 iulie 2008

Atitudine de campion

De câteva zile încoace mă frământă subiectul despre care voi scrie în cele ce urmează. Poate n-am avut timp să scriu despre asta până acum, poate nu am avut starea necesară sau poate aşa a fost să fie. Dar cu siguranţă acesta e mometul cel mai potrivit să scriu despre un subiect care pe alţii îi lasă reci (veţi vedea de ce), dar pe mine nu. Acum aproximativ o săptămână discutam cu un prieten din Azuga pe mess (că de!, aşa e trend-ul) despre faptul că vărul lui, Claudiu David, care este pilot de raliu, nu va mai avea parte de susţinere financiară. Omul mi-a povestit asta cu o indignare teribilă. Era plin de nervi pentru că este cel mai mare susţinător al lui David, aşa cum e şi normal că doar sunt veri. Acum o să ziceţi: "Da, domne, un alt sportiv român nu are susţinere materială... Ştim povestea. Se repetă mereu cu frecvenţă de ceas elveţian!". Dar ştiţi cine e Claudiu David cu adevărat? Nu e un pilot de raliu oarecare. E campion! E român! Şi e sinăian de-al meu! Mă veţi acuza de patriotism local, de lipsă de obiectivism, dar vă voi prezenta situaţia frustă, aşa cum e ea. Claudiu David e primul român care a participat la trei etape din cadrul Campionatului Mondial de Raliuri. Asta se întâmpla în anul 2007. Şi ce credeţi că a făcut acolo? A reprezentat România, le-a arătat străinilor că şi noi putem să existăm pe harta raliului mondial! Poate nici de asta n-aţi auzit prentru că, de obicei, în buletinele de ştiri sportive apar primele informaţii de genul: ce ceas de zeci de mii de euro şi-a mai luat Mutu, pe cine a mai "agăţat" Messi, ce aberaţii mai scoate pe gură Becali, unde îl mai transferă presa pe Goian. Ştirile despre raliu apar în ultimele 30 de secunde ale bulentinelor sportive. Aşa suntem noi... Dar David nu s-a oprit aici. A revenit în ţară cu o poftă mai mare de luptă. A vrut să le arate tuturor că el este adevăratul campion, deşi în 2006 fusese la doar un punct în spatele campionului naţional. Anul ăsta a obţinut "doar" locul 2 la Raliul Braşovului. Dar, aşa cum fac marii învingători, Clau nu s-a lăsat! A continuat lupta şi a reuşit să câştige Raliul Clujului, victorie ce l-a făcut să afirme: "Back in business!". Cu toţii am fost mândri de el. Apoi, a urmat momentul de cotitură. După ce David revenise în cărţi pentru câştigarea Campionatului Naţional, a venit vestea bombă: principalul său sponsor a decis să-şi retragă susţinerea materială! Urma însă Raliul Sibiului care se desfăşoară chiar în aceste zile. Claudiu David, Mihaela Beldie (copilot) şi întregul staff tehnic cred că au avut multe nopţi de nesomn, încercând să caute soluţii şi sponsori pentru a participa şi la Raliul Sibiului. Au avut ambiţie, n-au vrut să se lase învinşi şi, cu ajutorul prietenilor, familiei, cunoscuţilor, lui Clau i s-a dat din nou şansa să le arate tuturor că el este cel mai bun. Iată ce declara Claudiu David acum doua zile înainte de începerea cursei de la Sibiu.



El, campionul, părea un om trist, dezamăgit, dar nu învins, ci decis parcă mai mult ca niciodată să arate tuturor ce poate. Dar atitudinea lui face diferenţa! Spune sus şi tare că poate uita toate necazurile pentru a-şi focaliza întreaga putere fizică şi mentală asupra cursei de la Sibiu. Asta, reţineţi, se întâmpla acum două zile, pe 17 iulie. Ieri (că acum e deja trecut bine de miezul nopţii), în jurul orei 20, primesc un mesaj pe telefonul mobil în care mi se comunica: "Prima zi d rally! loc 1, conducem detasat!". Da, nici mie nu mi-a venit să cred. În mesaj era vorba de Claudiu David! Parcă am bănuit că pilotul-minune va veni iar cu o surpriză pentru că n-am scris articolul mai devreme, deşi o puteam face. Cuvintele par a fi de prisos pentru a descrie sacrificiile unui astfel de sportiv care la capitolul atitudine ne dă o lecţie nouă, tuturor. M-am bucurat şi încă mă bucur enorm pentru el! Le-a dat un mare şut în fund celor care au încetat să-l mai sponsorizeze din motive care îmi scapă. Dar aşa e în România: valoarea nu e apreciată şi susţinută. La noi se aruncă bani pe maşini de mare fiţă, pe poşetuţe Hermes Birkin, pe săndăluţe de la Albu, pe chiloţei cu Swarovski marca Botezatu. Noi avem alte treburi. De ce să investim în campioni? Să vină alţii să ni-i "fure" şi să stăm apoi cu muci la nas plângând după ei! Cât timp sunt în ograda noastră, nu-i vedem. Când ajung la alţii, îi regretăm. Că aşa suntem noi: gândim cu alte părţi ale corpului atunci când trebuie s-o facem (pe ea, pe gândire) cu cei mulţi sau puţini neuroni (după caz) cu care ne-a înzestrat divinitatea. Oare vom reuşi să apreciem şi noi vreodată valorile autentice aşa cum se cuvine? E o întrebare la care foarte puţini s-ar încumeta să dea vreun răspuns. Nu de frică, dar de scârbă, de jenă. Pentru că un răspuns ne-ar duce pe o altă pantă alunecoasă: cea a întrebărilor retorice care ne-ar putea aduce mai mult rău decât bine (autorităţile abilitate sigur nu ne vor auzi întrebările). Până una-alta: Claudiu, suntem mândri de tine şi te susţinem orice ar fi! 
UPDATE: Claudiu David s-a clasat pe poziţia a doua în cadrul Raliului Sibiului, după multe probleme tehnice pe care le-a avut. Pe primul loc a venit finlandezul Jarkko Miettinen. Pentru mai multe detalii intraţi aici.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Iti multumesc caci datorita tie am aflat si eu despre Claudiu si ii urez, asa cum ar face orice om intreg la cap, sa le ia toate premiile, sa nu renunte niciodata si ii multumesc ca ne acorda sansa de a fi inca o data mandri ca suntem romani printre oamenii asemeni lui.

Anonim spunea...

Frumos Bobo. Imi place articolul asta ;)

Bogdan Fălcescu spunea...

Intr-adevar, Aiana. Oamenii ce au o atitudine ca a lui Claudiu David ne fac să ne simţim mândri că suntem români. E un campion cu atitudine de campion!

Bogdan Fălcescu spunea...

Mă bucur că îţi place articolul despre Claudiu David, Valy. Te mai astept pe aici!

Anonim spunea...

Din pacate Claudiu nu a castigat...a terminat pe 2 raliul Sibiului dupa mai multe probleme tehnice ceea ce cred eu ca este o mare realizare. Sper sa il vad concurand si la urmatorul raliu mai ales ca se va defasura in orasul meu , Azuga :D. Bafta in continuare Claudiu si Bogdane asteptam de ceva vreme articolul despre Claudiu David ;)

Anonim spunea...

BV Bogdan!!!frumos articol....si cum l-ai prezentat!!!Prospat venit de la raliul Sibiului,pot spune k David Claudiu a facut un efort ff mare...pt a lau startul la acest raliu,yar noi toti cei apropiati am fost k el...si vom fi si la bune si la rele...pe veci!!raliul Sibiului a fost un raliu extrem de greu pt piloti dar interesant pt spectatori !!!In ciuda a 5 pene,diferential spart...si fara treapta a 3 la masina,claudiu a reusit...sa se claseze in prima zi de concurs..pe loc 1 ..yar a 2 ...pe loc 2 in spatele lui Jarkko Mietinen!!!DEci k atea probleme.....a reusit acesta performanta!!!yar pe podium fiind singurul roman....pe locul 3 clasandu-se G.Szabo(ungur) !!clasamentul final fiind asta : MIettinen 1h54:05,7; David +36,2; Szabo +1:19,9; Marisca +1:58,2; Gartofan +2:15,4; Tatu +10:06,8; Aur +12:31,8; Raspopa +15:22,6; Duval 23:10,9; Filip +23:19,7; Savu +25:37,6; etc
SI dak esty fan al raliurilor...si m ales a lui Clau ne vdm La raliul Tara Barsei 29-30 august!!!pt m multe inf....contact me!!!!Sa ne Vdm pe probe.....

Bogdan Fălcescu spunea...

Aflasem si eu de clasarea lui David pe locul 2, Ionut, dar n-am vrut sa scriu pe blog pentru a nu influenta votul cititorilor! Oricum locul 2 e bun in conditiile date!

Anonim spunea...

Claudiu David - "La Brasov, il bat pe Miettinen !


Si in 2008 s-a confirmat ca Raliul Sibiului Pirelli este cea mai dura si dificila etapa din Campionatul de Raliuri al Romaniei. Claudiu David si Mihaela Beldie au luat startul in etapa a 5-a a sezonului fara niciun fel de sustinere financiara si au terminat raliul pe pozitia a doua. „Initial nu am vrut sa luam startul in acest raliu din lipsa banilor. Totusi, obiectivul nostru este sa devenim campioni si de aceea am facut eforturi uriase pentru a participa la aceasta etapa”, a spus Claudiu David, inaintea startului in Raliul Sibiului Pirelli.
Startul in Raliul Sibiului Pirelli nu a fost cel mai bun. „La prima trecere pe Santa aveam impresia cu Mihaela imi dicteaza o alta proba. Am facut pana, nu am reusit sa ma concentrez 100% din cauza problemelor de buget si din cauza unor probleme personale, dar sunt multumit de modul in care au evoluat lucrurile”, a adaugat Claudiu David. La a doua trecere pe Santa si in super speciala totul a functionat perfect, iar Claudiu David si Mihaela Beldie au trecut pe prima pozitie in clasamentul intermediar.
Ziua a doua nu a mai decurs insa la fel de bine. Pana pe speciala Gatu Berbecului care s-a soldat si cu avarierea suspensiei spate, pana pe speciala Cheile Cibinului – unde echipajul cu numarul 111 a pierdut 48 de secunde, diferential spate spart la prima trecere pe Crint si probleme cu cutia de viteze la cea de-a doua trecere pe aceeasi proba. Cu toate acestea, Claudiu David si Mihaela Beldie au terminat Raliul Sibiului Pirelli pe pozitia a doua si cu cele 8 puncte adunate aici au mai urcat un loc in clasamentul general. „O mare parte din aceste probleme se datoreaza lipsei mele de concentrare. Sunt putin suparat pe mine pentru ca nu am reusit sa ma adun 100%, dar tinand cont de conditiile date sunt foarte multumit de rezultat. Daca nu am fi pierdut 48 de secunde pe Cheile Cibinului am fi castigat fara probleme acest raliu, dar promit ca la Brasov o sa-l bat pe Jarkko Miettinen”, a spus Claudiu David, la finalul raliului.
Raliul Tara Barsei, urmatoarea etapa din Campionatul de Raliuri al Romaniei, este programat in perioada 29 – 31 august. „In 2006 am castigat aici si pentru anul acesta avem acelasi obiectiv mai ales ca vom avea foarte multi prieteni pe probele speciale. Sunt sigura ca vom obtine un rezultat bun la Brasov”, a spus si Mihaela Beldie, copilotul echipajului cu numarul 111.