miercuri, 15 iulie 2009

Recunoşti sau nu edificiul? (19)

Această întrebare valorează 1 punct!
Este nevoie de numele edificiului, de oraşul şi ţara în care se află pentru a obţine punctul!
Pentru a trimite comentariul tău, dă click aici!
HINT1: EDIFICIUL A FOST INAGURUAT LA JUMĂTATEA SECOLULUI AL XVIII-LEA.
HINT2: ÎN SALA DE MARMURĂ SE ADUNAU ARTIŞTI, FILOZOFI ŞI SAVANŢI LA FAIMOASA "MASĂ ROTUNDĂ".
HINT3: MULTE DINTRE SCULPTURILE EDIFICIULUI ÎI APARŢIN LUI CHRISTIAN GLUME.
RĂSPUNS CORECT: PALATUL SANSSOUCI, POTSDAM, GERMANIA.
cata a dat răspunsul corect în cel mai scurt timp! Punctul e al tău!
Numele spune totul: sans souci - "fără griji". Acesta e numele pe care regele Prusiei, Frederic al II-lea, l-a dat palatului pe care l-a inaugurat, cu un fastuos banchet, la 1 mai 1747. Aici, regele, cunoscut mai apoi drept Frederic cel Mare, se retrăgea pentru odihnă şi pentru a scăpa de rigorile curţii aflate la Potsdam, dedicându-se, fie şi pentru scurt timp, pasiunilor sale: muzica şi dezbaterile filozofice cu savanţi şi scriitori.
Din păcate pentru el, ocaziile de acest fel erau rare. Schloss Sanssouci a devenit, în scurt timp, sediul guvernului regal, chiar dacă fusese conceput ca un loc retras şi nu era potrivit activităţilor administrative. Dar Frederic al II-lea îndrăgea viaţa la ţară şi îşi iubea reşedinţa de vară, care era împlinirea unuia dintre visurile lui cele mai dragi.
Ca prinţ moştenitor, el a avut o tinereţe grea, fiind mereu în conflict cu severul său tată, "regele-soldat" Frederic Wilhelm I.
Frederic cel Mare era un rege-filozof, cu formaţie de artist şi un program de guvernare inspirat de Iluminismul francez. Aceasta se ştia despre el când s-a urcat pe tronul Prusiei, în 1740. Dar, imediat după încoronare, monarhul de 28 de ani a surprins pe toată lumea cu politica sa războinică. Folosind slăbiciunea Habsburgilor de după urcarea pe tron a Mariei Tereza, el a invadat Silezia. Ocuparea acestei provincii a fost preludiul celor trei războaie duse împotriva Austriei, la sfârşitul cărora micul stat prusac devenea o mare putere europeană.
Construirea Sanssouci-ului a început în timpul celui de-al doilea război pentru Silezia, în care armata prusacă a fost condusă chiar de Frederic. Pe front, el primea informaţii despre stadiul construcţiei trimise de prietenul său, arhitectul Georg Wencelaus von Knobelsdorff.
Exista deja o vie, când Knobelsdorff a început, în aprilie 1745, construirea unui mic palat. În zona de primire, pe unde treceau trăsurile, o colonadă semicirculară asigura delimitarea, iar, dinspre grădină, o scară elegantă îşi desfăşura cele 132 de trepte până la castel. Arhitectul a reuşit să dea clădirii de culoare ocru-gălbui şi încununată de o cupolă arămie un farmec pastoral, intim şi luminos.
Micul castel nu avea decât 12 camere. Una dintre cele mai frumoase era camera de muzică, ale cărei decoraţiuni murale în stil rococo păreau că anticipează bucuria muzicii mozartiene. În Sala de Marmură, cu cele 16 coloane duble şi cupola aurită, Frederic al II-lea aduna artişti, filozofi şi savanţi - printre care şi Voltaire - la faimoasa "masă rotundă".
Tot Knobelsdorff a proiectat şi primul parc de la Sanssouci. Grădina, cu vase decorative, sfincşi şi pavilioane, cu grote, fântâni, izvoare şi temple, apare ca un senzual contrapunct baroc la rigoarea militarismului prusac.
Parcul de circa 300 de hectare adăposteşte câteva clădiri comandate special de Frederic al II-lea. În timpul domniei sale, a fost adăugată galeria de statui, casa de oaspeţi Neue Kammern, poarta cu obelisc şi Casa chinezească a Ceaiului.
Ultimul mare proiect a fost Noul Palat, construit între 1763 şi 1769. Întinse grădini conduc spre acest magnific palat, celebrare a forţei Prusiei după Războiul de Şapte Ani.
Frederic cel Mare nu a locuit niciodată în Palatul Nou, pentru că a rămas fidel Sanssouci-ului. În 1786, el a fost înmormântat în biserica garnizoanei de la Potsdam. Abia în 1991, ultima sa dorinţă a putut fi respectată şi Frederic al II-lea a fost reînhumat într-un cavou, la Sanssouci, locul despre care spusese că era unicul unde se simţea "fără griji".

2 comentarii:

cata spunea...

Sanssouci, Potsdam (langa Berlin), Germania

cata spunea...

Palatul SANSSOUCI, Potsdam, Germania