vineri, 3 iulie 2009

Recunoşti sau nu aşezarea?

Această primă întrebare valorează 1 punct.
Nu uita să trimiţi un comentariu cu un nickname valid!
Este nevoie de numele aşezarii şi de ţara în care se află pentru a obţine punctul!
RĂSPUNS CORECT: MACHU PICHU, PERU.
deea_deutza731 a dat răspunsul corect în cel mai scurt timp! Ai câştigat 1 punct!

Aşa cum am scris în post-ul iniţial, voi posta şi informaţii inedite despre tot ce veţi încerca să descoperiţi în imagini sau prin intermediul muzicii. Şi mă ţin de cuvânt! Este logic că textele despre diverse aşezări, cascade, muzee, etc. nu îmi aparţin, fiind, pe alocuri, pur ştiiţifice. Asta ca să n-avem vorbe la proces.



Pe versantul sudic al Anzilor peruvieni, acolo unde râul Urubamba se pregăteşte să întâlnească bazinul Amazonului, în 24 iulie 1911, americanul Hiram Bingham a făcut cea mai importantă descoperire a carierei sale. Era în căutare de relicve ale culturii incaşe, distruse de cuceritorii spanioli în secolul al XVI-lea. După ce urcase un perete de munte abrupt, aflat într-una dintre cotiturile râului, tânărul profesor de istorie de la Universitatea Yale, împreună cu doi ghizi locali, a ajuns în cele din urmă, pe la cota 2300 deasupra nivelului mării, pe un drum flancat de stânci mari, care nu se vedea din vale şi al cărui acces fusese blocat în urma unui cutremur de pământ. Numeroasele ruine acoperite de verdeaţă şi solul terasat succesiv indicau faptul că acolo ar fi fost, cândva, un mare oraş.
Bingham a botezat locul descoperit Machu Pichu ceea ce, în vechiul dialect quechua înseamnă "Vârful Vechi". Cercetări ulterioare au arătat că era vorba despre o aşezare incaşă anume construită într-un loc inaccesibil pentru a scăpa de jaful conchistadorilor, chiar dacă se afla doar la 120 de kilometri nord-vest de Cuzco, capitala incaşă, care fusese cucerită de spanioli. În anii care au urmat acestei descoperiri, arheologii au scos la lumină marele palat şi templul, ale căror ziduri fuseseră construite din magnifice blocuri de granit.
În centrul aşezării proiectate riguros, se afla un complex de temple, cu o terasă în vârf, tăiată în granit, la care se ajungea pe o scară în spirală, cioplită în roca muntelui. Acolo arheologii au identificat monolitul numit Intihuatana "cel care atrage soarele", piatra sacră a incaşilor. Alte construcţii asemănătoare, din rocă dură, alcătuind un fel de cadrane solare, erau destinate cultului soarelui, cultul oficial al imperiului incaş.
Nu departe de Intihuatana au fost descoperite alte trei, foarte bine păstrate, ziduri dintr-un Templu al Soarelui, având un altar format din trei blocuri de rocă. O altă construcţie importantă aflată în perimetrul Palatului este Torreon, un turn semicircular, cu un altar de sacrificiu deasupra unui puţ, pe care Bingham l-a numit Mausoleul Regilor. În apropiere au fost găsite 142 de schelete, în special de femei, Ajillas probabil, cum erau numite fetele anume alese pentru a sluji cultului soarelui. Alte părţi ale aşezării, construite simplu, erau locuite de către soldaţi şi muncitori. O zonă deschisă, plană, numită acum Piaţa Principală, era folosită probabil drept loc de adunare şi festivităţi importante, cum era celebrarea solstiţiului de iarnă. 
Sute de terase suprapuse ce urcau înspre actualul centru al oraşului erau folosite pentru legumicultură. Cartofi, porumb şi legume erau cultivate pe micile câmpii înconjurate de pereţi de piatră. Pământul pare a fi fost adus din valea Urubamba, situată 500 de metri mai jos.
Calculele arată că aceste câmpii montane produceau suficientă hrană pentru aproximativ 10 000 de persoane.

4 comentarii:

deea_deutza731 spunea...

Dupa multe cautari am descoperit o denumire : Machu Pichu din Peru;(cred ca asa se scrie :D)

P.S. : Astept si urmatoarele "probe"

moi spunea...

Machu Pichu, Peru

cata spunea...

Machu Pichu, Peru

dyadya spunea...

machu pichu peru