vineri, 3 iulie 2009

Recunoşti sau nu cascada? (1)

Văd că aţi cam înţeles cum funcţionează concursul!
Acum începe propriu-zis treaba serioasă!
Întrebarea valorează 1 punct!
Este nevoie de numele cascadei şi de ţara în care se află pentru a obţine punctul!
Pentru a trimite comentariul cu răspunsul tău, dă click aici!
RĂSPUNS CORECT: CASCADA IGUACU, BRAZILIA.
dyadya a dat răspunsul corect în cel mai scurt timp! Ai câştigat 1 punct!


Când navighezi la vale, pe cursul superior din jungla braziliană al râului Iguacu, auzi tot drumul ţipetele maimuţelor şi câtecele păsărilor exotice, până când, la un moment dat, la început îndepărtat, apoi din ce în ce mai tare, te înconjoară un zgomot asurzitor, ca de tunet. În acel moment e bine să faci cale-ntoarsă ori să tragi repede la mal.
Zgomotul infernal este generat de prăbuşirea râului Iguacu, de la 70-80 de metri, într-o prăpastie de forma unei potcoave imense cu o deschidere de aproape 3000 de metri, alcătuită din roci bazaltice, aflată la graniţa dintre sudul Braziliei, Paraguay şi Argentina. Râul învăluie într-o ceaţă densă insulele acoperite cu păduri tropicale, aleargă apoi înspumat prin aşa-numitul Defileu al Diavolului, apoi se linişteşte, înainte de a se odihni definitiv, la vărsarea în uriaşul fluviu Parana. Nu este vorba doar de o singură cascadă, ci de o mulţime de cascade: 21 de cascade mari şi circa 250 mai mici. Perdele gigantice de pâclă groasă se ridică continuu din ape, însoţite adesea de curcubee. Indienii guarani, care trăiesc în zonă, numesc zona "locul unde se nasc norii" şi vin aici să-şi îngroape morţii.
Brazilienii consideră Saltos do Iguacu, cum numesc ei cascadele, una dintre marile minuni naturale ale lumii, în faţa căreia faimoasa Niagara se poate ruşina. Cascadele Iguacu sunt de trei ori mai largi şi au un debit (420 de milioane de litri pe minut) de două ori şi jumătate mai mare decât Niagara. Râul Iguacu izvorăşte din Serro do Mar, o regiune muntoasă aflată pe coasta atlantică a Braziliei. O bună parte a cursului de 1320 de kilometri al râului este navigabilă, până la vărsarea în fluviul Parana, cu care parcurge încă 3700 de kilometri până la Oceanul Atlantic.
Datorită poziţiei izolate, ecosistemul pădurilor tropicale din partea superioară şi cea de mijloc a cascadei păstrează caracteristici unice. Mici zone, atât de partea argentiniană, cât şi de cea braziliană a frontierei, au fost declarate rezervaţii naturale. Din preajma hotelurilor situate la graniţa celor trei state se poate observa comportamentul deosebit al câtorva specii de rândunele exotice. Acestea îşi fac cuiburile chiar în spatele teribilei cortine de apă a cascadelor, în fisurile stâncilor, pentru a-şi feri puii de prădători. Tot timpul zilei se pot vedea stoluri întregi de rândunele roind deasupra apelor învolburate la vânătoare de insecte, pentru ca apoi să dispară în dosul cortinei de apă cu hrana pentru pui.
Diverse varietăţi de fluturi colorează acest paradis tropical. Sunt peste tot: de un albastru luminos, galbeni, albi cu pete roşii sau cu alte culori strălucitoare. Se pare că aici au o şansă în plus de supravieţuire, feriţi de localnici, care îşi câştigă existenţa vânzând aceste miraculoase şi rare insecte. Cei mai mari fluturi au o deschidere a aripilor de aproape 20 de centimetri şi sunt foarte căutaţi, aflându-se din această cauză pe cale de dispariţie.

6 comentarii:

dyadya spunea...

IGUACU ..BRAZILIA

deea_deutza731 spunea...

Cascada Iguacu ,Brazilia

Anonim spunea...

Iguazu,Argentina

Alex spunea...

Cascada Niagara,America

ade spunea...

niagara -canada

cata spunea...

cascada Victoria, granita Zimbabwe-Zambia