miercuri, 22 iulie 2009

Recunoşti sau nu edificiul? (24)

Această întrebare valorează 1 punct!
Este nevoie de numele edificiului, de oraşul şi ţara în care se află pentru a câştiga punctul!
Pentru a trimite comentariul tău, dă click aici!
RĂSPUNS CORECT: WESTMINSTER ABBEY, LONDRA, ANGLIA.
cata a dat răspunsul corect în cel mai scurt timp! Ai câştigat 1 punct!
"Bunule Dumnezeu, nu vreau să fiu înmormântat în catedrala Westminster. Toţi idioţii sunt acolo." Cel care a rostit aceste vorbe, pe la 1700, pare a fi fost Sir Godfrey Kneller, un republican probabil, deoarece, în afară de cei mai importanţi poeţi, filozofi şi oameni de ştiinţă, şi monarhii Angliei au fost îngropaţi aici, până în anul 1760. "The Collegiate Church of St. Peter at Westminster", cum sună titulatura completă a abaţiei, nu este numai datorită acestui fapt cea mai importantă construcţie din istoria Angliei. Istoria casei regale engleze este legată de această abaţie mai puternic decât de oricare alt edificiu din regat. De când William Cuceritorul s-a încoronat aici, de Crăciunul anului 1066, încoronarea tuturor suveranilor Angliei a avut loc la Westminster Abbey.
Atunci când Anglia a rupt relaţiile cu papalitatea, clădirile de cult existente au trecut la nou-înfiinţata confesiune anglicană. Biserica abaţiei Westminster a fost clădită şi a supravieţuit în forma iniţială sub patronajul regelui, ca una dintre cele mai frumoase biserici medievale.
Despre originea mănăstirii povesteşte o legendă. Se spune că, în secolul al VII-lea, regele anglo-saxon Sebert ar fi început să ridice aici o mănăstire. Cert este că, prin secolul al X-lea, exista la Westminster o mănăstire benedictină pentru care, mai târziu, Eduard Confesorul (1042-1066) a construit o biserică. Westminster înseamnă "biserica de la apus", referire la poziţia ei faţă de centrul Londrei. Lucrările au fost terminate la sfârşitul lui decembrie 1065. Opt zile mai târziu, Eduard murea, penultimul rege anglo-saxon aflându-şi odihna veşnică în biserica cea nouă.
Westminster Abbey, aşa cum arată ea astăzi, a fost construită în două etape. În secolul al XIII-lea, regele Henric al III-lea îşi demonstra forţa ridicând o nouă catedrală regală pentru a rivaliza cu cea de la Reims, din Franţa, începută în 1211. A doua etapă de construcţie a edificiului a început o sută de ani mai târziu, sub Richard al II-lea. Henry Yevele, cel după ale cărui planuri a fost ridicată Catedrala din Canterbury, conducea lucrările, iar stilul arhitectural  "gotic englezesc timpuriu" i se datorează. 300 de ani mai târziu, exteriorul abaţiei avea să fie renovat de un alt faimos arhitect şi constructor de biserici englez, Sir Christopher Wren, cel care a refăcut Londra după marele incendiu din 1666 şi a cărui capodoperă este considerată Catedrala Sf. Paul. După altă sută de ani, la peste 500 de ani de la punerea pietrei de temelie, turnurile gemene în stil gotic care flanchează intrarea erau în sfârşit terminate, ele fiind trăsătura caracteristică a catedralei.
Clădirea are forma unei cruci colosale: 156 de metri lungime şi 61 lăţime. Înălţimea în interior, de 35 de metri, este un record englezesc. În ciuda unor mici modificări şi a renovării complete din secolul al XIX-lea, abaţia iniţială s-a păstrat perfect, în toată simplitatea ei.
Dar nu numai lăcaşul de cult atrage aici patru milioane de oameni anual. Londonezii, mai ales, vin pentru nenumăratele pietre de mormânt, picturi şi statui memoriale - amintind de vechea nobilime, de oamenii de stat remarcabili, oameni de ştiinţă şi artişti. Cu cele 400 de monumente funerare ale sale, această adevărată întruchipare a vremelniciei reprezintă o frescă a istoriei Angliei.
Un călător francez, istoricul de artă Hyppolite Taine scria - marcat de furtunile londoneze, cu trăsnete şi fulgere - în 1872, în jurnalul său: "Westminster Abbey. O navă magnifică. De un gotic bizar. Era, de altfel, unicul stil potrivit pentru această climă. Este oarecum marcată de toată harababura de forme şi de abundenţa de statui comemorative şi se potriveşte perfect cu clima, care te împinge spre depresie."

3 comentarii:

cata spunea...

Westminster Abbey, Londra, Anglia

Radu Alexandru spunea...

Westminster Abbey, London, England

Anonim spunea...

bun articol :) am shi eu o intrebare !! nu vrie sa facem schimb de bannere:-?? sau de linkuri !!

contact yahoo id : mandeea_deejay ! plzz