marți, 7 iulie 2009

Recunoşti sau nu personalitatea? (7)

Această întrebare valorează 1 punct!
Este nevoie doar de numele personalităţii din imagine pentru a câştiga punctul pus în joc!
Pentru a trimite comentariul tău, dă click aici!
RĂSPUNS CORECT: ERNEST HEMINGWAY.
Un anonim a răspuns corect în cel mai scurt timp, însă nu intră în joc pentru că nu are un nickname valid! Aşadar, tina câştigă punctul pus în joc!


Ernest Miller Hemingway (1899-1961) este unul dintre marii prozatori americani ai secolului XX şi un clasic al literaturii universale. Scrierile lui s-au bucurat de un succes imediat încă din timpul vieţii autorului. Hemingway a primit în 1953 premiul Pulitzer, în 1954 premiul Nobel, iar multe dintre cărţile lui au fost ecranizate la scurt timp după apariţie.
Ernest Hemingway a avut o viaţă extrem de tumultoasă. A fost căsătorit de patru ori. A fost un vânător şi un pescar pasionat. A participat la ambele conflagraţii mondiale şi la Războiul Civil din Spania. În Primul Război Mondial a fost şofer pe ambulanţă, a fost rănit pe frontul italian, iar guvernul Italiei i-a acordat "Medaglia d'argento" pentru eroism. După război, devine corespondent al ziarului "Toronto Star", iar în 1921 se mută la Paris, unde o cunoaşte pe Gertrude Stein şi ajunge în cercul intelectualilor americani expatriaţi ce va fi cunoscut ulterior sub numele de "Generaţia pierdută". Printre apropiaţii săi din acea epocă se numără poetul Ezra Pound şi prozatorul Francis Scott Fitzgerald. În aceeaşi perioadă (1926) apare şi primul roman de succes al lui Hemingway, "The Sun Also Rises" ("Fiesta"), o carte cu tentă autobiografică ce descrie în principal viaţa comunităţii americane din Europa. În timpul Războiului Civil din Spania a lucrat ca jurnalist. Simpatizant al republicanilor de stânga, Hemingway rupe prietenia cu John Dos Passos din pricina reportajelor acestuia despre atrocităţile comise de ambele tabere implicate în război. Viaţa agitată a marelui prozator a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru multe din cărţile sale. Printre ele se numără şi romanele care l-au făcut cunoscut lumii întregi, cum ar fi "A Farewell to Arms" ("Adio, arme") din 1929 sau "For Whom the Bell Tolls" ("Pentru cine bat clopotele"), apărut în 1940, dar şi numeroasele povestiri şi nuvele strânse în volume. Hemingway atinge culmea gloriei literare după apariţia, în 1952, a volumului "The Old Man and the Sea" ("Bătrânul şi marea").
Prozatorul s-a sinucis în casa lui din Ketchum, Idaho, la 2 iulie 1961.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Ernest Hemingway

Anonim spunea...

Ernest Hemingway

tina spunea...

Ernest Hemingway